НачалоСапарева Баня

Кристиян Иванов от Самораново и конят Буран спечелиха кушията в Сапарева баня

Летището край Сапарева баня посрещна любителите на конните надбягвания, свързани с народните традиции на Тодоровден.
В
надбягванията в Сапарева баня тази година сили мериха само четирима участници с техните коне. Пръв успя да финишира Кристиян Иванов от дупнишкото село Самораново с коня Буран. Тандемът участва за пореден път в кушии, но за пръв път на тези в Сапарева баня. Конят Буран е на 5 години, а собственикът му каза, че за него се полагат много грижи.

Второто място в надбягването бе за Кирил Белчински от Сапарева баня с кон Васко, а третото място- за Здравко Чучуганов също от Сапарева баня с кон Дорчо.

Имаше и състезание за магарета и мулета, първото и второто място в него отидоха при две млади девойки – сестрите Ивана и Здравка Чучуганови с техните мулета Пешо и Маре. И тази година организаторите бяха предвидили отличаването на най-красивият кон на празника, а конкуренцията бе сред 4 коня. Журито присъди първото място на коня Демон и неговия собсвеник младият Николай Михалков от Сапарева баня. Повечето участници дошли на летището край Сапарева баня заедно с тежковозните си конете се включиха в състезанията по теглене на тежести. Въпреки лошото време и тази година стотици граждани и гости на града бяха дошли на празника. Отличените участници получиха, парични награди, осигурени от спонсори, статуетки и подаръци от Община Сапарева баня. Традиционните надбягвания с коне, по случай Тодоровден в Сапарева баня се организират от НЧ”Просветен лъч-1905”, със съдействието на Общинска администрация повече от 25 години.


абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments