Кр. Георгиев: “Криза с боклука в Дупница няма да има”

В Дупница криза с боклука няма да има“. Това увери зам.кмета Красимир Георгиев. Само един кандидат се яви в процедурата за избор на фирма за третиране и транспортиране на отпадъците. В обществената поръчка са включени трите общини Дупница, Сапарева баня и Бобов дол.

Договора с фирмата се очаква да бъде сключен на 5 януари или на 8 януари. Според офертата сепарирането на отпадъците ще става в индустриална зона „Филиповци“ в София, инертните материали ще се извозват на депо в кв. Враждебна, а тези, които не могат да бъдат оползотворени по никакъв начин на депото в Костинброд.

Мисля, че тези няколко дни, до сключване на договор с фирмата няма да бъдат фатални, тъй като самата технология, по която ще бъде транспортиран отпадъка на община Дупница се променя от сегашната. Всъщност отпадъка ще бъде събиран в контейнер преси, които ще бъдат инсталирани на старото сметище. Там ще става претоварването, така, че въпросните контейнер преси за 4 или 5 дни, в които възниква проблема може би няма да се напълнят“ обясни зам.кмета Красимир Георгиев.

След сключване на договора сега действащата сметосъбираща фирма ще транспортира пълния размер на отпадъците до сепариращото съоръжение до кв. Филиповци, а от там фирмата, която е спечелила обществената поръчка има ангажимента да транспортира до останалите депа във Враждебна и Костинброд. Сметищата ще бъдат закрити на 31.12.2017 година.

Красимир Георгиев посочи, че в ДВ все още не е обнародвано решението на МС за извозване на отпадъците до най-близките депа, което може да се окажа проблем за повечето общини. Все пак са изпратени писма до Перник и Самоков. Зам.кмета поясни, че е проведена среща с представители на общините от областта, на която са разпределени квотите, които се разрешава да бъдат депонирани в двете депа. Община Дупница обаче едва ли ще се възползва от тях, тъй като се очаква сключване на договор с фирмата в дните след Нова година.