ДупницаНачалоПолитика

К.Костадинов: Депутатите от региона да съдействат за решаване на кризата с ползване на вода от яз. Дяково

Депутатите от региона да помогнат за справяне с кризата с ползването на вода от язовир Дяково. За това призова председателят на ОбС Дупница Костадин Костадинов. Проблеми с водоснабдяването в Палатово, Баланово и Северната промишлена зона все още има.

В Палатово продължава да има проблем с водоснабдяването въпреки, че министър Емил Димитров обяви, че вода за населението ще има. Вода трябва да се доставя от пречиствателната станция на ТЕЦ Бобов дол”. В Баланово вода има, но тя не е годна не само за пиене, но и за миене. Костадинов посочи, че за двете села са предприети действия и вече са осигурени средства за проектиране на водопровод за двете населени места.

В Бистрица се очаква да започне подмяната на водопровод, но за Самораново, Крайници и Яхиново все още не са осигурени средства.

Костадинов призова местните депутати да погледнат сериозно на въпроса и да потърсят разрешаване на проблемите.

На намесата на депутатите ще се разчита и за разрешаването на друг проблем. От два месеца по решение на УС на “Напоителни системи” е въведена такса за присъединяване за неземеделски ползватели в размер на 5 000 лв., което е проблем пред бъдещите инвеститори и се оказва сериозна пречка пред бизнеса.

Според Костадинов трябва да бъде вдигната квотата за ВЕЦ “Яхиново” и това също трябва да бъде сред приоритетите на депутатите от региона.

Какво се случва в момента? В момента, в който разрешиха на 1 май пускането на водата, само след 1 седмица пуснаха ВЕЦ „Яхиново“. Сега в момента ТЕЦ „Бобов дол“ не взима вода от язовира, защото си я припомпва от водата, която изтича през ВЕЦ-а в р. Джерман. Е, защо трябваше да стоим 6 месеца без вода? Язовира в момента прелива“ коментира Костадинов.

Министър Димитров каза, че няма да се пуска вода ако язовира е под 17,5 млн.куб.м. При над 20 млн.куб.м. ВЕЦ-а ще изпуска водата, при 17,5 млн.куб.м., министъра ще спре водоподаването от язовира и какво остава 2,5 млн.куб.м. при положение, че само за Дупница са необходими 3 млн.куб.м. Този язовир се пълни април, май и юни и ние всички го знаем това. Конкретният ми въпрос е в сила ли е тази квота от 17,5 млн.куб.м. и възможно ли е да се промени квотата за ВЕЦ „Яхиново“. Това са въпросите, за които местните депутати трябва да потърсят отговори смята Костадинов.

Разрешаването на проблемите с водоснабдяването е ключово за развитието на населените места, в противен случай те ще продължат да се обезлюдяват коментира още председателя на ОбС.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments