Мая Манолова с апел към депутатите да разгледат внесения от нея законопроект касаещ, пенсионирането на миньорите

Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати писмо до председателя на НС Цвета Караянчева и председателите на парламентарни групи, да разгледат внесения от нея законопроект през януари тази година, който касае пенсионирането на съкратените миньори от Въгледобив- Бобов дол. Целта е миньорите да могат да се пенсионират при старите условия на закона, променен от депутатите през декември миналата година.”Депутатите да проявят съпричастност и да върнат старите правила“ каза Манолова. „Не е честно, правилата да се променят за последните 80 души и то без обяснения и без разчети, с едно просто гласуване, което се е случило в последните месеци на миналата година“ допълни Манолова и заяви, че това, което е тревожно е, че от 8 януари, когато е внесен законопроекта до момента нито един депутат не се е заинтересувал от него.
Промените касаят около 80 души от 400 души, които ще бъдат съкратени поетапно от последния работещ подземен рудник в Бобов дол. Това ще се случи до края на годината.

При сегашните условия, миньорите трябва да чакат още 12 години за пенсия. Днес Манолова се срещна в Бобов дол с миньори, ръководството на мината, в присъствието на експерти на НОИ и Агенцията по заетостта.

От Агенцията по заетостта обясниха, че има интерес от фирми от Кюстендил и Дупница да наемат на работа около 300 миньори.
Изпълнителният директор на Въгледобив- Бобов дол Харалампи Златанов увери, че обезщетенията на съкратените миньори ще бъдат изплатени в срок.

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments