ДупницаНачало

МС предложи проф. Рахамин Шекерджийски да бъде награден с орден „Стара планина“

Министерският съвет прие проект на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за награждаване на проф. Рахамин Шекерджийски с орден „Стара планина“ без лента – първа степен, без мечове, за изключително големите му заслуги за развитието на науката и практиката в областта на фармацията в Република България. Предложението за награждаване има за цел да окаже висока чест, уважение и признателност към един от водещите български фармацевти в страната, специалист с богат опит, който е посветил живота си на развитието на българската фармация, както и на обучението на няколко поколения български фармацевти.

Проф. Рахамин Даниел Шекерджийски е български фармацевт технолог, професор в Медицинския университет в София, доктор на фармацевтичните науки, роден на 22 февруари 1934 г. в гр. Дупница.

Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 г. и химия в Софийския университет през 1968 г. Целият му професионален път като преподавател и учен преминава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и ръководи катедра по „Промишлена фармация“ (1986-2002).

Проф. Шекерджийски специализира в редица фармацевтични факултети и изследователски лаборатории (Гедеон Рихтер, Рьом фарма) в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция и др. Има множество научни публикации в България и в чужбина.

Професор Шекерджийски дарява родната си къща в Дупница на общината с желанието да бъде обявена за Музей на фармацията в Дупница и да се използва за научни цели от ученици, учени и специалисти в областта на фармацията.

Проектът на решение е в съответствие с политиката на правителството за поощряване на изявените български граждани, които имат значим принос към обществото.

Резултатите от приемането на проекта на решение и връчването на орден са свързани с оказване на висока чест, уважение и признателност, както към проф. Шекерджийски, така и към цялата фармацевтична общност в Република България.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments