ДупницаНачало

Над 180 рисунки в националния конкурс „Българската шевица от моето село“

Български шевици от цялата страна и под различна форма претворени върху белия лист украсиха с. Крайници. 187 са рисунките, които участват в Националния конкурс „Българската шевица от моето село“. Показани са шевици върху дрехи, схеми на шевици, както и модерния прочит шевица върху канцеларски материали, съвременни дрехи и кецове.

Основен инициатор на конкурса е Веселин Динчев, който от няколко години живее в село Крайници. В идеята си той е подкрепен от кметството, читалище „Развитие“ и ОУ „Христо Ботев“. Конкурсът беше разделен за три възрастови групи:

– първа група – ученици от 1-ви до 3-ти клас включително;

– втора група – ученици от 4-ти и 5-ти клас;

– трета група – ученици от 6-ти до 7-ми клас

Друго условие, което също беше много важно е децата да напишат каква е шевицата и как е дошла идеята за създаването на творбата. 5-членно е журито, което оценява рисунките и определя победителите, по трима във всяка категория. Председател на журито е Петър Даскалов, преподавател по рисуване в местното училище, членове са художници от Кюстендил.

Награждаването на победителите ще бъде на 4 юни, когато в Крайници се събират за празник на родното село.

Наградите за победителите за първа група са първа награда статив за рисуване и изненада, втора награда е комплект за рисуване от 80 части, трета награда са маслени пастели. За втора и трета група първа награда отново статив за рисуване и изненада, втора награда – професионален комплект за графика и трета награда – комплект за рисуване от 80 части.

Празничната програма започва в 11 часа, в 11.30 часа има програма за децата, в 13.15 ще бъдат обявени победителите от конкурса.

Фолклорната програма започва в 12.15 часа, а в 18 часа празника продължава с оркестър. Събора в Крайници събира крайничани от близо и далеч. Всяка година голяма част от хората, които по една или друга причина не живеят в селото се връщат, за да празнуват заедно.


абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments