Гоце ДелчевНачалоОбщество

Най-късият месец в годината е изпълнен с много празници

Мaлък сечко e название на февруари в народния календар. Предполага се, че в основата му лежи старобългарското име сечен. В традицията Сечко се схваща като собствено име на месеца и се осмисля като студен, режещ, сечащ със студ. Определението малък се дължи на по-малката продължителност на месеца в сравнение с януари, наричан Голям сечко.

На 2 февруари е Сретение Господне. На 2 Февруари е и Международен ден на влажните зони. Мероприятията, които се провеждат на Световният ден на влажните зони са предназначени да привлекат вниманието на обществеността и правителствата по света върху стойността на влажните зони за поддържане на устойчивото развитие на нашата планета.

4 Февруари е Световен ден за борба с ракал Това е ежегодно събитие, организирано от Международния противораков съюз от началото на 2005 година. Целта на този ден – привличането на общественото внимание към този глобален проблем, да припомни колко опасни и често срещани са сега раковите заболявания.

06 Февруари е Международен ден на бармана. Същият ден се чества Св. Аманд, който се счита за покровител на винари, пивовари, търговци, а също на ресторантьори и бармани.

Международен ден на стоматолога е 09 Февруари. Международен ден на болните – 11 Февруари. Трифон Зарезан на 14 Февруари. Корените на празника произлизат от древните времена, когато българските земи били обитавани от племената на древните траки, повече от всички се е почитавал Дионис – бога на виното и лозята. Свети Валентин е също на 14 Февруари. Смята се, че този празник съществува вече в продължение на повече от 16 века.

Ден на спонтанните актове на доброта – 17 Февруари.

19 Февруари честваме Васил Левски – Апостолът на свободата.

Международен ден на майчиния език – 21 Февруари.

22 Февруари – Световен ден в подкрепа на жертвите на престъпления. На 22-ри февруари през 1990 година британското правителство издаде “Харта на жертвите на престъпността”.

2020 година е високосна и има 366 дни. Всички знаят, че допълнителният ден, който се добавя през високосна година е 29 февруари. Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Терминът “високосна година” за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments