Гоце ДелчевНачалоОбщество

Националното външно оценяване за 4 клас

Националното външно оценяване за 4 клас ще започне с изпит по БЕЛ на 26 май с начало 10 часа. На следващия ден в същия час е и този по математика.

Националното външно оценяване за 4 клас ще се проведе в 91 училища в област Благоевград, като завършващите начален етап на образованието са 2 668.

Както е известно от миналата година НВО при завършване на началното образование се провежда по нов формат. Една от промените е, че диктовката вече не се възпроизвежда от четец на място в стаята и е на аудиофайл. Миналата година имаше случаи на училища, които пуснаха друга, а не зададената от МОН диктовка. Затова сега в инструкциите с червено е посочено, че преди да се размножи аудиофайлът, училищната комисия трябва да се убеди, че на флаш паметта или друго приносимо устройство няма нищо друго записано. Изтеглянето и предоставянето на председателя на изпитната комисия засекретен файл с теста по БЕЛ и аудиодиктовката ще стане половин час преди изпита, или към 9.30 ч., когато училищата ще получат паролата. Председателят разсекретява теста в присъствието на директора и останалите членове на комисията. Разпечатва го еднократно и се предава за размножаване, което трябва да бъде едностранно и да е равен на броя на явилите се. Ако се случи проблем и файла с теста или аудиодиктовката не може да се разпечата, трябва да се уведоми РУО Благоевград, въпреки че в правилата пише, че трябва да се информирате министерството. 15 минути след началото на изпита директорите трябва да са попълнили справката с броя на явилите се и неявилите се ученици. На самото разкодиране на изпитните материали може да присъства представител на родители, ако някъде има такова желание, като след разпечатването и започването на изпита външното лице си тръгва. Също така не се допускат придружители и чакащи лица на територията на училището и в двора.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments