Нашествие на лисици дупнишкото село Бистрица

На няколко пъти лисици са влизали в кокошарника в двора на къщата на семейство Тупавичарови в центъра на дупнишкото село Бистрица. За втора поредна година хищникът създава неприятности за стопаните на животни в района. Кокошарникът се намира близо до реката, откъдето лисицата влиза за да ловува. Въпреки огромния си опит Бойко Тупавичаров който от дълги години членува в ловната дружинка, не може да се справи с нашествието на лисици.

Съседи също са потърпевши от набезите на хитрите хищници. Лисици са влизали и в други кокошарници за да ловуват“, разказва Бойко Тупавичаров. Къщите покрай реката често се обикалят от хищника, който в повечето пъти излиза от леговището за да кръстосва дворове и кокошарници.

Предположенията са, че лисицата има малки, които трябва да храни. Затова често излиза от хралупата си, за да търси лесен начин за набавяне на храна в населеното място. Именно недобре затворените и укрепени кокошарници са магнит за дългоопашатия хищник.

„Единствения начин да се спре с нашествието на лисиците е да се поставят капани, тъй като района не позволява да се стреля с ловна пушка“, коментира още Бойко Тупавичаров.