На осми март официално ще бъде открит бюст паметника на Неврокопския митрополит Натанаил

Решението за поставянето на бюст паметника на Неврокопския митрополит Натанаил е на общинските съветници, по предложение на кмета на Община Гоце Делчев Владимир Москов, прието с пълно мнозинство. Площадът, който носи и името на бележития духовник – Натанаил Неврокопски вече е напълно обновен. Облагородени са зелените площи, поставено е и ново осветление, храстите са изрязани и е оформен кът за почивка.

Вече е поставен постаментът, а с монтирането и на бюст паметника на митрополит Натанаил ще бъде отдадена заслужена почит към делото на духовника, особено за предотвратяване на разкола и връщане центъра на епархията в ГД (Неврокоп). Владиката строи и възстановява храмове, манастири, издава православна книжнина, организира социални кухни и културни събития. Митрополит Натанаил има и основна заслуга за запазване на българския характер на манастира «Свети Георги Зограф» в Света гора. НВП м-т Натанаил ръководи Неврокопска епархията от април 1994 година до кончината си на 16 ноември 2013 г.

Паметникът, заедно с уникалната градска архитектура от началото на миналия век, ще превърне площад «Митрополит Натанаил» в прекрасен архитектурно-монументален акцент на най-красивата улица в Гоце Делчев – улица „Търговска“. Идейният проект е дело на младия и талантлив български скулптор Илия Бояров. А официалното откриване ще бъде тази неделя – осми март.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments