ДупницаНачало

На среща в днес в Дупница представят проект за фотоволтаици за домакинствата в многофамилните сгради

Работна среща на Местна група назаинтересованите страни от община Дупница, за използване на възобновяемата слънчева енергия от домакинствата в многофамилни жилищни сгради, ще се проведе от14.30 ч. днес в заседателната зала. Срещата е инициирана от Община Дупница и Хабитат България в рамките на проект „SUNRISE“ Prosumer solar energy – Произвеждащи потребители на слънчева енергия. Фотоволтаиците за балкони, с щепсел за включване в контакт са микроинсталации, с номинална мощност до 800 W, които често се наричат „слънчев домакински уред“. Те не сапопулярни в България, но все повече се прилагат в домакинствата в Западна Европа.

В Германия са инсталирани близо 1 млн. устройства, като на много места провинциите предоставят субсидия в размер на 150 евро. Тези фотоволтаици имат ниска мощност и ниска себестойност – до 500 евро. Те не могат да осигурят отоплението Ви през зимата, но могат да намалят разходите Ви за енергия с 10 до 30%. В рамките на проекта се предвижда подкрепа за инсталиране на фотоволтаици за балкони на няколко семейства, живеещи в апартаменти в многофамилни сгради в град Дупница.

Домакинствата, които желаят да научат повече за ползването на слънчева енергия, или да инсталират такива слънчеви уреди на балконите си, могат да заявят интереса си до 20 ноември 2023 г., като попълнят онлайн анкета на следния линк  https://forms.gle/MdSHMPx73ZhWnE939 .
Можете да намерите анкетата и на хартиен носител в информационния център на Общината.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments