Неврокопският митрополит Серафим освети бойните знамена в Гоце Делчев

Още в 07,30 часа започна богослужението за празника Богоявление в катедролния храм “Свети свети Кирил и Методий”, град Гоце Делчев. Светата Божествена Литургия бе оглавена от Неврокопския митрополит Серафим, който извърши и празничния водосвет. По традиция след водосвета, народът заедно с митрополита се отправи към река Градска. И тази година в литийното шествие участие взе духов оркестър. Малко преди обяд Кръста бе спуснат в коритото на реката. 7 момчета влязоха в ледените води, за да извадят Светия Кръст.

Според народните вярвания този, който извади Светинята от водата ще бъде здрав през цялата година. За първи път 34 годишният Стоян Илиев извади богоявленския Кръст от студените води на реката. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим пръв поздрави младият мъж и му подари златно кръстче за благословение.

На този ден Митрополит Серафим освети и бойните знамена на граничния полицейски участък и на офицерите и сержантите от запаса. Ритуалът „Водосвет на бойните знамена“ се извършва всяка година на 6 януари – Богоявление – от 1993 година насам. За първа година митрополитът освети и знамената на трите гимназии в град Гоце Делчев.