ДупницаКюстендилНачало

Нито една Ковид зона в Медицинските центрове

Министерството на здравеопазването публикува списък на диагностично-консултативните и медицинските центрове, където има разкрити ковид зони.

Към момента те са 54 и в тях се извършва безплатен преглед и лечение на хората със съмнения за коронавирусна инфекция, които проявяват леки до средно тежки симптоми.

В Област Кюстендил на този етап няма разкрит нито една ковид зона в медицинските центрове. В Дупница са 6, общо за област Кюстендил са 20 медицински центъра казаха в отговор на наш въпрос от РЗОК в Кюстендил.

В началото на тази седмица здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че в ковид зоните ще работят медицински специалисти, които ще преглеждат безплатно пациенти с Ковид-19, ще назначават рентгенови снимки и лабораторни изследвания при необходимост, и ще предписват лечение на ковид-19 в домашни условия.

Всеки медицински център или ДКЦ, който е разкрил ковид зона за диагностика и амбулаторно лечение на болни с Ковид-19 ще получи безвъзмездно апаратура на стойност 50 000 лева.

Отделно от тази апаратура, всяка ковид зона ще получи от Министерство на здравеопазването безплатно по 30 апарата за измерване на пулс и кислородна сатурация, които може да предоставя за ползване от пациенти с Ковид 19 в домашни условия за времето на провеждане на амбулаторното лечение.

В Дупница работи триажен кабинет, в който се правят безплтани тестова за Ковид 19 при наличието на грипоподобни симптоми. Към 14,30 часа днес през Триажен кабинет са минали 26 души, 7 са дали положителна проба на Ковид 19, а други 2-ма са насочени за PCR-и. 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments