ДупницаНачало

Няма да закриват общинското дружество „Ученическо хранене“. Гласуват Наредба за отдаване под наем на щандовете в ГУМ

Вече няколко месеца темата за съдбата на общинското дружество „Ученическо хранене“ е на дневен ред. След като на предишната сесия на ОбС не беше взето решение за освобождаване на досегашния управител Диана Борисова, която напуска по нейно желание и не беше избран временен управител, сега за предстоящата сесия темата отново ще бъде коментирана. Председателят на ОбС Костадин Костадинов обяви, че няма да предлага дружеството на бъде закрито.

Вече е проведена среща между директорите на училища и общинските съветници. “Очевидно няма политическа воля за промяна“ коментира Костадинов.

СДС ще има свое предложение за временен управител обясни Костадинов, но решението ще бъде взето в понеделник. Той отново посочи, че дружеството не може да изпълнява функцията, за която беше създадено. Последната статистика сочи, че от всички около 2500 деца, само 500 се хранят от обедното меню. Част от училищата не ползват услугите на дружеството и имат договори с частни фирми, където храната се доставя топла и е разнообразна. Причините за отказа от услугите на общинското дружество както беше посочено и преди са по-високата цена на купона, както и качеството на храната и липсата на разнообразие. До миналата година дружеството не имало загуби, но от тази година вече има такива.

На предстоящата сесия ще бъде гласувана и Наредбата за условията и реда за упражняване на правата на собственик от община Дупница върху общинските дружества, като основния момент е отдаването под наем на щандове в ГУМ Дупница, като в Наредбата се изключва възможността за отдаване без търг или конкурс.

Не се предвижда на този етап, до Нова година промяна в разпределението на щандовете и наемателите. Ще предложа на кмета до есента да се проведат търговете, но спечелилите да влязат най-рано след 15 януари, така, че търговците да могат да работят спокойно по време на празничните дни около Коледа и Нова година“ посочи Костадинов.

В същата Наредба ще бъде променен и механизма, по който ще се определят заплатите на управителите на дружества. В момента заплатите им са обвързани със стойността на дълготрайните материални активи на съответното дружество, отчетената средна работна заплата в предприятието и финансовия резултат от предходната година. Сега възнагражденията ще бъдат между две и пет минимални работни заплати. Костадин Костадинов обясни обаче, че дори и да бъде приета Наредбата промяна във възнагражденията на този етап няма да се правят те остават на нивата на които са, ще се коригират тогава, когато се определят и новите управители при изтичане на договорите на сегашните.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments