/обновена/ ОбС Дупница не избра управител на общинската болница

ОбС Дупница отхвърли предложението за избор на Димитър Стоилов за управител на общинската болница в Дупница. Против предложението гласуваха 12 общински съветници, повечето от ПП ГЕРБ, 9 се въздържаха сред тях председателят на ОбС, както и двама от участниците в конкурсната комисия Станислав Павлов и Иван Танев, Йонко Гергов, който също беше в комисията отсъстваше по това време от залата на ОбС. Предложението подкрепиха само 5 общински съветници – Георги Пехливански от БСП, Костадин Костадинов и Георги Георгиев от ОДБ, Спас Андреев от „Народен съюз“ и д-р Кирил Кирилов от Дясна либерална група.

Не беше подложено на гласуване предложението на д-р Пламен Соколов работещите в болницата да я придобият и управляват чрез РМД/работническо-мениджърско дружество/. „Хората да поемат личната си отговорност“ коментира д-р Соколов.

Не беше разгледано и предложението на Костадин Костадинов за оставка на прокуриста на болницата Мария Иванова. „Изумен съм от прокуриста, появява се дама, избрана за прокурист, а тя прави анализ, че положението не е толкова тежко. Не чухме цифри, не чухме каква е тенденцията“ заяви Костадинов. Той посочи, че от тук нататък единственото предложение, което би подкрепил е за приватизация. „От тук нататък предоставяме възможността да управлявате ръчно болницата. Ще съм тук в момента, в който ще заложите парите на общината“ допълни Костадинов, като заяви, че нито едно негово предложение направено по отношение на болницата не е било прието и името му е изчистено.

Станислав Павлов заяви, че не би могъл да подкрепи кандидата за управител, въпреки, че по думите му той не се е представил лошо по време на конкурса, но според Павлов, Стоилов не би могъл да се сработи със завеждащ отделенията и прокуриста на болницата. Павлов обаче каза, че кандидата се е съобразил с препоръките на ОбС.

Йордан Димитров от ГЕРБ заяви, че кандидата е направил цитирам „копи пейст“ на тяхното решение, свързано с препоръките. Освен това му е направило лошо впечатление поведението на кандидата. На въпрос на Димитров какво ще прави като управител и как ще работи, Стоилов отговорил, че ще каже след като го изберат. „Предлаганият кандидат тръгна с пренебрежение“ заяви Димитров.

Той допълни, че според него оздравителния план, който беше гласуван трябва да се преразгледа, най-вече по отношение на нивата на компетентност.

След продължителните дебати кмета на община Дупница каза „Аз не искам да е общинска, вие не знам какво искате“. Той припомни условията, при които беше отпуснат кредита от 500 000 лв., а именно да не се трупат нови задължения.

Не е ясно дали кога и дали ще бъде обявен нов конкурс за управител на болницата. По време на дебатите д-р Соколов направи предложение, ако днес не бъде избран управител да не се предлага нов конкурс, а да се избере конкретно име. Това не беше подложено на гласуване.

Ясно е само, че засега прокуриста Мария Иванова ще съвместява длъжността прокурист с длъжността управител.

На това заседание не присъстваха кандидата Димитър Стоилов и прокуриста Мария Иванова.