ДупницаНачало

ОбС отново не даде зелена светлина на инвестицията на Божкови в Яхиново

Близо час и половина ОбС Дупница дебатира за пореден път предложението на сем. Божкови за изграждане на автосервиз и склад за нехранителни стоки в с. Яхиново. Още преди няколко години същите инвеститори искаха да правят цех за преработка на пластмаса, сервиз и склад за нехранителни стоки. След като жителите на Яхиново се обявиха категорично против изграждането на такъв цех, той отпадна от инвестиционното намерение и останаха другите два обекта. Въпреки това хората продължават да не са съгласни, тъй като според тях след смяна на предназначението на земята от земеделска в предимно производствена намерението отново би могло да се промени. На заседанието на ОбС беше допуснат за изслушване Методи Захаринов от Инициативния комитет на с. Яхиново, който заяви, че са съгласни да има такива, но ако земята бъде преотредена за жилищно строителство.

Асен Пилев изказа мнение от микрофона в залата, подчертавайки, че не познава нито инвеститорите, нито инициативния комитет. „Надявам се мнението ми да се приеме като експертно“ посочи Пилев, който е архитект. Той посочи, че няма как земята да е за жилищно строителство, тъй като около фармацевтичния завод има 300 метра санитарно-охранителна зона. Освен това, нито една институция не би разрешила в сервиз или склад за нехранителни стоки да функционира цех за преработка на пластмаса например.

Председателят на ОбС Костадин Костадинов посочи, че според гласувания Общ устройствен план, който все още не е влязъл в сила, теренът е в производствената зона и няма как да бъде преотреден за жилищна зона. Предложи на кмета да оттегли докладната записка, но след консултация с юриста на ОбС, градоначалника посочи, че няма как да стане тъй като са нужни правни основания за отказа, а съдът вече втори път връща решението на местния парламент.

Емил Гущеров и Валентина Караганова бяха на едно мнение, че ОбС трябва да се вслуша в мнението на жителите на Яхиново, които са против. В крайна сметка предложението не беше прието „за“ гласуваха 15 12 „против“, 3 „въздържал се“. Сред гласувалите против бяха от „Народен съюз“, БСП, „Глас народен“. След края на гласуването се оказа , че е гласувано от таблета на Ивайло Петров от БСП, който обаче не беше в залата. Съветникът получи наказание „забележка“ заради това, че не е изключил апарата си. ОбС Дупница разреши да бъдат предприети стъпки за вземане на заеми от фонд „Флаг“, ползването на безлихвени заеми от сметката за средства на ЕС и от бюджета на община Дупница по няколко проекта. Всички изтеглени заеми ще бъдат възстановени веднага след като дейностите по съответния проект бъдат верифицирани от финансиращия орган. Валентина Караганова поиска повече информация за проектите и на какъв етап са. От отговора на Олга Китанова стана ясно, че по проекта с Бела Паланка за доставка на техника и камион самосвал, преди дни е взето решение за фирмата изпълнител. По отношение на останалата част от проекта за заснемане на карта на замърсените зони стана ясно, че има фирма и на нея вече е платен аванса. По отношение на проекта „Светлина от миналото“ за ремонт на къщата музей на Станке Димитров и дигитализация, беше разяснено, че ремонтните дейности са на финала, предстои доставка на дигиталното оборудване. От изказването на Олга Китанова стана ясно, че и за следващата сесия ще има подобни докладни, но по други проекти, по които обичната работи.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments