ОбС решава за закриване на сметището над Дупница

С решение на ОбС в петък старото сметище над града ще бъде закрито от 31 декември. За да реши проблема с извозването на отпадъците след тази дата община Дупница обяви процедура по избор на фирма, която да третира отпадъците, включително и да намери място за депониране на лицензирано депо. В поръчката са включени и съседните общини Сапарева баня и Бобов дол.

Фирма може да бъде избрана още в деня на отварянето на документите, тъй като освен освен техническата част ще бъдат отворени и ценовите оферти. Закона го позволява обясни зам.кмета Красимир Георгиев.

Община Дупница има два варианта ако се стигне до забавяне при сключването на договора, а това може да стане ако има обжалвания по процедурата.

Технически е възможно фирма да бъде избрана още в деня на отваряне на офертите и да имаме избран изпълнител. Има риск, ако някоя фирма обжалва. В този случай опциите са две сключване на договор с поканена фирма в рамките на малка обществена поръчка за 15 дни, което е допустимо, има и втори вариант, с решение на Министерски съвет, което ще бъде взето в сряда, за общини в положението на Дупница ще бъде разрешено до подписването на договор с избраната фирма, да могат да депонират отпадъците си до най-близките депа“ обясни Георгиев и допълни, че вече са провели разговори с фирмата, която сега извършва дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване.

Красимир Георгиев увери, че избраната фирма, която ще работи до изграждане и пускане в експлоатация Центъра за преработка на отпадъците ще започне работа още веднага след подписването на договора. Тя трябва да има готовността да стартира услугата, за която ще се плаща. Офертите ще бъдат отворени на 29 декември.