ДупницаНачало

Община Дупница отново сред последните по прозрачност на общините. Това показва тазгодишното проучване на Програма достъп до информация

Община Дупница отново е почти на дъното на Рейтинга на активната прозрачност, който ежегодно се изготвя от екипа на Програма достъп до информация. В проучването за 2022 година рейтингът на Дупница спада минимално. От 191 места, общината заема 176-тото. От резултатите от годишния одит на интернет страниците на всички 265 общински администрации в страната става ясно, че някои от общините имат дублиращ рейтинг и съответно заемат едно и също място в класацията, затова крайната позиция на Дупница е 176-та с общ рейтинг от 42,2 при максимален – 94,2. През миналата година програма достъп до информация постави общината на 168 място, през 2020г. на 170, през 2019г. на 184 място, а през 2018г. на 240 сред всички 265 български общини по активна прозрачност.
Иначе данните показват, че от всички общини от бившата Дупнишка околия, отново Бобов дол заема най-предна позиция. Сега тя е поставена на 25 място по прозрачност, като рейтинга й се е покачил многократно. Тази година данните показват, че Община Сапарева баня се нарежда на 153 място. Проучването е направено в периода от началото на април до 10 юни , като целта му е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Резултатите за изпълнение на задълженията на общините, обхващат публикуването на бюджети, финансови отчети, датата на публичното обсъждане на проектите за бюджети и финансови отчети и други. Нивото на прозрачност на общините през 2022 година е оценявано с точки по 118 индикатора.


абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments