ДупницаНачало

Община Дупница презентира географско информационната система

При  голям интерес премина днешната презентация по въведената от Община Дупница географско информационна система (ГИС). Именно дигитализацията ще може да улесни работещите в общинска администрация, а също и жителите на града и селата, които в реално време ще могат да направят справка на планове и скици.
Цялата платформа е добре защитена, като всеки един документ ще бъде верифициран с подпис и печат на съответния служител.
Заседателната зала на ОбС се оказа тясна за всички желаещи, които бяха дошли да видят новата платформа, която бе презентирана от Иван Манчев, който е по известен като шеф Манчев от малкия екран и съдружник в софтуерната компания разработила ГИС. “Дупница вече няма да е град от миналото, а се превръща в умен град, град от бъдещето”, лаконичен бе Манчев.
“Повече от 10 месеца отне, но вече имаме продукт. Това не е просто придобивка за Община Дупница и жителите. Фактът, че спестява дни и седмици, разхождания ежедневно до администрацията или други институции, с което се е сблъсквал всеки, сега вече всичко се извършва с няколко клика, за да получиш необходимата информация. Времето на всеки е ценно, а и нека си го кажем – ще спестим и нервите си. Съвместно с фирмата-изпълнител подготвяме и видео-указание за начина на работа и достъпността от всяка точка на света и ще бъде разпространено за помощ на гражданите”, заяви кметът на общината инж.Методи Чимев.
На практика в реално време ще може да се направи справка на кадастър, регулационни планове, ОУП, ПУП, инвестиционни проекти, общинска собственост, ортофото, зелена система.
Въвеждането на ГИС е в две направления на работа. Така администрацията по-бързо ще може да обслужва гражданите, ще ускори значително процесите на работа, като същевременно ще има по-голяма прозрачност на работата. Платформата е разделена на две части – публична, за да може всеки един жител на общината през телефона си или компютър да има достъп до нея, и за администрацията, където опциите и възможностите са по-големи. Чрез ГИС ще може в реално време да се набави информация за даден имот, неговия адрес, дали с е право на строеж, пълни детайли за даден обект, зоната в която се намира и т.н., като за целта има и търсачка за въвеждане и на адрес.
По време на представянето бяха задени и въпроси относно сигурността на информация, както и рискове от злоупотреби от трети лица. От ръководството на софтуерната фирма-изпълнител увериха, че базата данни е защитена и надеждна, като всеки един документ ще се верифицира с подпис и печат на Община Дупница от оторизиран служител.
Архитектите Борисов, Владимиров и Владимирова, които бяха на презентацията приветстваха нововъведената система, която също ще спести доста време и усилия свързана с изготвянето на документи и проекти.
Специалистите в тази сфера бяха категорични, че тази система спестява дни, седмици и месеци, а и за улеснение, защото проверки се извършват от офиса, без да е необходимо всеки път да се ходи до Общината.
Като всяка нова практика има още работа, стана ясно на презентацията, защото тя ще продължи да се надгражда и развива. Предстои да бъде направена и дигитализация на малка част от населените места, които все още не са обхванати.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments