ДупницаНачало

Община Дупница продължава да почиства нерегламентирани сметища

Служителите на община Дупница не са спирали работа по почистване на нерегламентираните сметища, но борбата с отпадъците е трудна, имайки в предвид ситуацията в страната към момента и отчитайки факта, че гражданите продължават да изхвърлят отпадъци на вече почистените места“. Това каза Ели Подгорска, началник отдел „Околна среда“. Тя призна, че има места, които все още не са почистени, но за тях се изисква по сериозен ресурс както човешки, така и техника. Досега са почистени основни нерегламентирани сметища като това на Вълча поляна, при Асансьорния завод, при ул. Разметаница и др.

Ежеседмично се правят обходи по местата, за които се знае, че се образуват сметища. „Това обаче не е процес, който може да приключи за месец или два“ каза Подгорска. Тя посочи, че при извършване на ремонтни дейности, хората могат да заявят ползване на 4-кубиков контейнер за отпадъците, а след това фирмата по сметосъбиране ще го изхвърли, услугата се заплаща, но в противен случай част от тези строителни отпадъци попадат в деретата на реките, в полето или край пътя.

Подгорска посъветва в случайте, в които гражданите изхвърлят едрогабаритни отпадъци да ги оставят до контейнера в чували или кашони, така, че да не се разпиляват, освен това би било добре да се съобразят с графика на фирмата, която събира отпадъците, за да не остават по няколко дни до кофите за смет.

Що се отнася до почистването на реките такова ще се предприеме, но едва след като спадне нивото на водата, и доколкото позволява ресурса на община Дупница. Ели Подгорска съобщи, че общината ще продължи изграждането на джобове за контейнерите, а самите контейнери, ще бъдат подменени, там където има нанесени щети. Фирмата по чистота има ангажимента за подмяна, но предвид факта, че в момента тече избор на нова фирма, след приключване на процедурата това ще бъде изисквано от новата фирма. Иначе до 10тина дни трябва да започне подмяната на кофите тип „мева“, за които за подадени заявления през миналата година. Ели Подгорска обясни, че гражданите могат да подават заявления за подмяна на кофата за смет, като преди да бъдат сменени се прави проверка както на сигнала дали е основателен, така и на лицето дали е коректен данъкоплатец.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments