„Освободителната война през погледа на военните кореспонденти“

Изложба „Освободителната война през погледа на военните кореспонденти“ беше открита в залата на Исторически музей – Дупница. Гражданите и гостите на града ще могат да я разгледат през следващите два месеца, тя ще остане до края на април. Изложбата е посветена на 140 години от Освобождението на България. Във временната експозиция са показани гравюри, които показват живота на войника. Благодарение на тези и много други рисунки отразяват хода на войната. Освен портретите на генерали и подписването на Сан Стефанския мирен договор са показани и моменти от прибирането на ранените, както и от живота на войника извън битка. В изложбата може да се види и въоръжението на турската и руската армия. Експонатите са от фонда на музея.

Сред най-ценните показани предмети е сребърна чашка на опълченец. Такива са произведени само 140 броя, те са подарявани по повод 25 години от приключване на войната и са подарени от руския император на опълченци получили медали за храброст.

В експозицията са показани пушка и сабя, принадлежали на Димитър Бисеров-Окулията, те са дарени на музея от д-р Маринов и са открити при ремонта на Околийската къща.