ДупницаНачало

Откриха паметната плоча в знак на почит към репресираните от комунистическия режим

Паметният знак бе открит от местната структура на СДС, в присъствието на техни колеги и съмишленици. Плочата е поставена на една колоните на железопътния мост над главен път Е-79 в край кв. “Ценеви” , това е бил районът, където през 1945 г. се е намирало т.нар. трудово-възпитателно общежитие.
Текстът изписан върху плочата е В памет на жертвите на комунистическия терор, въдворени и изтезавани в концлагера, намиращ се на това място през 1945 г. Поклон! Познайте Истината и тя ще ви направи свободни“.

Председателят на ОбС Дупница и регионалнален лидер на
СДС Костадин Костадинов, който е и главен инициатор за поставянето на паметната плоча бе подготвил слово.

“През 1945г. покрай река Джерман се е намирало едно от първите т.нар. трудово-възпитателни общежития, станали известни като лагерите на смъртта. Поне 1600 българи, някои от които наши съграждани, а други от Перник, София, Бобов дол , Кюстендил и от други градове, са били подложени на жестоки наказания, непосилен физически труд, глад, болести и мизерия. В този концлагер , поставил началото на българския ГУЛАГ са били затворени и изтезавани интелектуалци, общественици, бивши царски офицери, търговци, духовни лица, определени от комунистическата власт като „врагове на народа“ и наричани от тогавашната власт “бивши хора“. Те са строили жп линията Дупница- Бобов дол, затова решихме в устоите на този мост да поставим възпоменателни знак. Историята досега мълчи за имената им, както и за това колко от тях са платили с живота си за инакомислието в тоталитарна България . Държавна сигурност десетилетия се е опитвала да ликвидира и заличи напълно паметта за най-просветените, напредничави и предприемчиви българи след деветосемпетмврийския преврат . В резултат ние знаем имената на палачите, но не и на жертвите. Затова ние от СДС изпълняваме дълга си към семействата и потомците им като правим крачка към запълване на празнината, която все още не ни позволява да бъдем истински свободи и достойни за ценностите на демокрацията. Ще търсим истината за всеки от хората изтезавани тук, за го отбележим и почитаме. Разчитаме на техните близки, за да възкресим заедно паметта. Не случайно избрахме и днешния ден, когато отдваме почит на всички български демократи, репресирани от тоталитарната власт. На 1 февруари 1945 г. са издадени и изпълнени първите смъртни присъди от т. нар. Народен съд. Всички ние сме длъжни да помним тази срамна страница от историята ни, за да не допуснем тя да се повтори, да не се примиряваме с опити за подмяната й, за да покажем на тези след нас, че уроците не са забравени и ,че истината има само едно лице, да превърнем паметтна за миналото в памет за бъдещето.” каза в словото си Костадин Костадинов.
Неговите думи бяха подкрепени и от б
ившият председател на Общинския съвет в града в зората демокрацията и един от доайените на СДС в Дупница Михаил Панчев. Той призова за едноминутно мълчание в памет на репресираните в трудово-възпитателното общежитие в Дупница. Венци и цветя бяха поднесени от местната структура на СДС, техни колеги от градове в района и съмишленици. Всяка година на 1 февруари СДС Дупница ще почита паметта на противниците на тоталитарната власт с поднасяне на венци и цветя на паметтната плоча.

Припомняме,че вчера на свое заседание ОбС- Дупница даде разрешение за поставянето на паметния знак. Докладната бе подкрепена от 20 от общинските съветници,4 се въздържаха, 6 бяха против – всички от БСП без  Станислав Павлов, който не присъства на заседанието и без Валентина Караганова, която се въздържа от гласуване.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments