ДупницаНачало

Откриха паметник на Димитър Икономов в Градската градина

На тържествена церемония в Градската градина официално беше открит паметник на Димитър Икономов, спасителят на българските евреи.

Мястото не е избрано случайно, в близост се е намирала родната къща на видния дупничанин. Още миналата година от организацията на евреите “Шалом” обявиха, че такъв паметник ще има през 2023 година, когато се навършват 80 години от спасяването на българските евреи.

Димитър Икономов е народен представител в 25-тото народно събрание и пръв алармира властта за опасност хиляди евреи да бъдат депортирани в лагерите на смъртта. Пред самия монумент има плоча с кратък текст за това кой е Димитър Икономов.

Идеята за издигането на паметник е на местната организация „Шалом“, които започвайки да пишат книга за него, искат делото му да не бъде забравяно и освен в книга, да бъде увековечено и чрез паметник, който вече е факт.

Министърът на правосъдието Атанас Славов беше сред официалните гости, както и председателят на „Шалом в България проф. Александър Оскар.

Проф. Оскар връчи почетен знак на наследниците на Димитър Икономов, които бяха дошли за церемонията, Иван, Антон и Йоана Райнови, правнуци на видния дупничанин.

Кметът на община Дупница Методи Чимев благодари на Леонид Хаздай за това, че инициира поставянето на паметник, за да не се забравя делото на Икономов.

Сред официалните лица бяха посланиците на Германия и Украйна, представители на различни институции, на Българската православна църква, депутати, общински съветници и граждани.

 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments