ДупницаНачало

“Парична гаранция” вместо “домашен арест” за Васил Капланов

РС – Дупница, под председателството на съдия Ели Скоклева, с двама съдебни заседатели проведе разпоредителното заседание и даде ход по общия ред на делото, с обвиняем за закана за убийство Васил К. Обвинението срещу подсъдимия е за престъпление по чл. 144, ал. 3 във вр. ал. 1 от НК / закана за убийство на пострадалия Д. Н. /, извършено в курортен комплекс „Слънчев бряг“, община Несебър.

Съдът конституира като частен обвинител пострадалия Д. Н., като не прие за съвместно разглеждане в наказателното производство предявения от него граждански иск на стойност 10 000 лв., за неимуществени вреди в резултат на престъплението.

Съдът разгледа и депозирана молба от адвокат Ивайло Алексиев, с която иска изменение на взетата по отношение на Васил К. мярка за неотклонение „Домашен арест“ в по – лека такава.

Районен съд – Дупница счита направеното искане за основателно, като изменя мярката за неотклонение от „Домашен арест“ в „Парична гаранция в размер на 3 000 лв.“, нарушението на която мярка би довело до конфискуване на гаранцията. „Подсъдимият е задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по настоящото производство от преди около една година, в последствие тази мярка е изменена в „Домашен арест“, т.е. касае се за един дълъг период от време, през който на подсъдимия му е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и „Домашен арест“. Действително обвинението е за тежко умишлено престъпление, но подсъдимият не е осъждан, има постоянен адрес, няма данни, че същият ще се укрие и осуети провеждането на наказателното производство, както и че същият може да извърши и друго престъпление, с оглед обстоятелството, че делото е на фаза съдебно разглеждане“, се казва в мотивите на съдът.

Определението в частта, с която е изменена мярката за неотклонение, може да се обжалва и протестира в 7-дневен срок, считано от днес.

Районен съд – Дупница насрочва делото за разглеждане в открито заседание по общия ред за 24.09.2021 г., от 10:30 часа.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments