Патронният си празник отбеляза ОУ“ Неофит Рилски“. По време на тържеството учителите символично протестираха против ромската сегрегация в училището

Учителският колектив на ОУ“Неофит Рилски“ в Дупница символично протестира по време на отбелязването на патронния празник на училището. Тази година децата празнуваха на открито край барбекю зоната в парк Рила. Докато те се веселяха, техните учители мълчаливо протестираха против ромската сегрегация. Преподавателите бяха закачили на дрехите си малък надпис „Аз протестирам“.
„На този ден показваме, че имаме силен дух и няма да спрем борбата си“!
Ние колективът на училището сме отправили официална покана до кмета инж. Методи Чимев за съвместна среща, следващата седмица на 22 май. Очакваме конструктивен диалог и конкретни предложения за решаването на проблема“, заяви Бистра Стойкова- директор на ОУ“Неофит Рилски“.
Тя
допълни, че е оптимистично настроена, тъй като според нея не е късно да бъдат направени промени късащи приема на първокласници. Ако все пак тази среща не даде резултат протестните действия ще продължат. Учителите също твърдо завиха позицията си.
Днес протестираме против бавната сегрегация, която се извършва в училището, а това не трябва да се допуска и е един от приоритетите на МОН. Родителите трябва да са наясно, че ромите ги има и те трябва да получат равен старт в живота“, каза Лили Стефанова, която е начален учител в ОУ“ Неофит Рилски“ от 39 години.
Макар и със символичен протест, патронния празник на училището бе отбелязан с празнична програма включваща песни, танци, спортни състезания между класовете, викторини и други забавни занимания. Наградени бяха и учениците постигнали високи успехи в различни състезания и олимпиади, с който училището се гордее. След голямата годишнина миналата година, когато отбелязахме 120 годишен юбилей с голям концерт, сега решихме да изведем децата,за да се оттърсят за малко от училище и изпити и просто да се позабавляват, обясниха учителите.

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x