Подготовка за кукерски празник в с. Джерман

В дупнишкото с. Джерман спазват традицията на кукерския празник от 1965 година. Преди 1 януари, когато маскираните мъже, жени и деца обикалят по домовете, за да гонят зли духове, всики кукери правят репетиция в дните преди Коледа. Така беше и тази година. В селото има три кукерски групи и всички се събират като една около ритуалния огън. В празника се включиха малките танцьори от месната група, с ръководител Димитър Шопов, а от филиала на ДГ „Мечта” в с. Джерман имаха благотворителен базар. За радост на всички деца на площада се разходи и дядо Коледа, за да раздаде малко подаръци.
Всъщност подготовката за кукерския празник започва доста по рано с изнасянето на маските, шиенето на нови или поправянето на стари маски, купуват се нови звънци, подготвя се хореография. На 1 януари около 13 часа всички ще се съберат на стадиона в селото, след като са обиколили всички домове. На стадиона всяка група показва своята хореография.
Във видеото вижте атмосфера от подготовката, както и интервюта с Красимир Атанасов, деветгодишната Йоана, която е кукер за първа година и Ангел Бурановски: