Подготовка за Национален фолклорен фестивал на обработените народни хора “Рила ни гледа”

8-мото издание на фестивала „Рила ни гледа“ ще предложи нещо ново и различно от предишните години. Откриването на Националният фолклорен фестивал на обработените народни хора „Рила ни гледа“ ще бъде открит в 10 часа на 10 юни. С това се дава старт на улицата на занаятите, която ще се проведе за първа година и ще остане както в събота, така и в неделя. Освен, че ще бъдат показани различни занаяти, посетителите ще могат сами да пробват да плетат, обработват вълна и др. Освен това тази година наред надиграването на голямата сцена на парк Рила, ще се проведе и надпяване също в парка, но на малката сцена.

Тази година между отделните кръгове всеки, който иска ще може да потанцува български народни хора. Финала също

е бъде изненадващ и ще даде възможност и на публиката да се включи в закриването не като зрители, а като участници. „Така и публиката ще стане част от този празник“ каза организатора и директор на фестивала Дилиана Диканска.

Да журират двата конкурса са поканени утвърдени в своята област имена. Председател на журито, което ще оценява танцовите колективи е гл. ас. д-р Благовеста Калчева и членове Мариян Василев и Мария Евтимова. Вокалните групи ще оценяват Данислав Кехайов-председател и членове Димитър Христов и Иван Дяков, който по-късно ще изнесе рецитал. Участниците са от цяла България и ще са повече от 60 танцови и вокални групи, както и солисти. Надпяването започва в 11 часа, надиграването в 12 часа, гала концерта и награждаването са същата вечер. За финал е предвиден нестинарски танц около 22.30 часа. ТВ Запад е медиен партньор на фестивала.