ДупницаНачало

„Подписка“ за Васил Капланов по последното му повдигнато обвинение за закана за убийстово, невиновен по първото с идентично обвинение

Окръжен съд – Кюстендил, взе мярка за неотклонение „Подписка“ по отношение на Васил Капланов, по последното му повдигнато обвинение – за закана за убийство.

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Подписка“, по отношение на Васил. К. Лицето е привлечено Районна прокуратура – Кюстендил, т. о. Дупница като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

Съдът отмени определението на Районен съд – Дупница, с което по отношение на Васил К. не бе взета мярка за неотклонение, след внесено искане от прокуратурата за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Според обвинението, на 01.05.2022 г., пред мотоклуб „Неразделни братя“ в гр. Дупница, Васил К. е отправил закана за убийство към Д. Н., като от автомобила си е насочил огнестрелно оръжие – пистолет към него и това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Окръжен съд счита, че разследването е в първоначален етап и събраните доказателствени средства са достатъчни за формиране на подозрение към съпричастност на обвиняемия към престъпното деяние. Не са налице другите две предпоставки за вземане на най- тежката мярка за неотклонение- реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Определението, с което Окръжен съд – Кюстендил взе по отношение на обвиняемия Васил К. мярка за неотклонение „Подписка“ е окончателно и не подлежи на обжалване.

Междувременно Районен съд – Дупница също днес приключи първото дело с идентично обвинение, но за случая от лятото на 2020 година. Съдът призна Капланов за невиновен, като присъдата не е окончателна и подлежи на протест пред Окръжен съд – Кюстендил

РС – Дупница, под председателството на съдия Ели Скоклева, с двама съдебни заседатели, призна Васил К. За невинен по отношение на предишната закана за убийсктво отново срещу Димитър Недев. Припомняме, че случая е от 31.08.2020 г. В хотел в курортен комплекс “Слънчев бряг“, Капланов се е заканил на Недев с убийство, с думите: „Децата ти ще останат сираци“ и това заканване би могло да възбуди основателен страх от осъществяването му. Настоящото решенеие дупнишкия съд оправдава Кашланов по така повдигнатото обвинение по Чл. 304. от НПК, който гласи,че Съдът признава подсъдимия за невинен, когато не се установи, че деянието е извършено, че е извършено от подсъдимия или когато деянието не съставлява престъпление. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Кюстендил в 15-дневен срок, считано от днес.

 

 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments