Гоце ДелчевКултураНачало

Поздравете Бойко, Боян и Бояна, които празнуват днес

Днес е празник за всички, които се казват Албена, Боян, Бояна, Бойко и производните му. Името Боян има прабългарски произход и значи “богат”. Албена значи “хубава”. Бойка, Бонка, Бойчо – “да се боят от него”, “да бъде силен и властен”.

На днешната дата – 28 март, православната църква почита паметта на св. мъченик Боян – Енравота.

А легендата разказва:

Боян или Енравота бил най-големият син на хан Омуртаг. През 9 век Енравота попада под влиянието на пленения византийски епископ Кинам и приема от него християнското кръщение под името Боян. Поради влечението си към християнството, той бива лишен от правото си на престолонаследник от баща си Омуртаг. След смъртта на Омуртаг на българския престол се възкачва третият му син Маламир, в чиято лоялност към “отечествените богове” Омуртаг не се съмнявал.

Енравота помолил брат си да му даде пленника Кинам, който е в тъмница по заповед на Омуртаг, заради отказа си да се отрече от християнството. Неподозирайки причината за молбата му, Маламир я удовлетворява. Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин под внушението на Кинам, ханът приема това като предателство спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове – ромеите. Той призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ, Енравота бива посечен с меч по заповед на хана. След смъртта си е провъзгласен за мъченик.

Няма никакви фактологически сведения за него: нито къде е гробницата му, нито къде са мощите му, нито дали е съставяна служба в негова чест. Паметта му се празнува на 28 март.

Под името мъченик Боян – Енравота той става първият в историята и агиологията светец от български произход.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments