ДупницаНачало

Поклон пред Невена Коканова

Поклон пред Невена Коканова. Днес се навършват 23 години от смъртта на Първата дама на българското кино.  Театрали и общински служители отдадоха своята почит към легендарната актриса с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред бюст- паметника и, намиращ се във фоайето на дупнишкия театър, носещ нейното име повече от 20 години. Невена Коканова е родена през 1938 година в Дупница. Майка ѝ е от известна австрийска аристократична фамилия, а баща ѝ е бил политически затворник в Белене .
Започва кариерата си като стажант-актриса на 18 години в средата на 50-е години в театъра в Ямбол, без да има специално образование. Невена Коканова изиграва над 50 роли в киното, сред които са обичаните образи на Ирина от екранизацията на романа “Тотюн”, Лиза от „Крадецът на праскови“, Ана от “Карамбол”и Жана от “Инспекторът и нощта”. Невена Коканова си отива от този свят през 2000 г., само на 61 г.
Родена бе да е пред публика, родена за сцена и екран, огромен талант съчетан с неповторима красота, несравнима като актриса и уникална като човек, спомнят си нейни колеги.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments