Поредното дарение получи черквата „Св. Троица“ в бобовдолското Големо село

Нови врати от ковано желязо посрещат миряните на двора на местната черква “Света Троица“ в бобовдолското Големо село. Те са дарение от мирянин получил духовна помощ и срещнал опора след молитви отправени в черквата в селото.

“Старите и изгнили метални врати са демонтирани, и вероятно ще бъдат предадени за желязо, като на тяхно място вече са монтирани новите порти, които придават още по приветлив, и естетичен вид на черковния двор”, поясни кмета на Големо село Васил Васев.Това е поредното дарение в черквата “Св. Троица”  в селото през тази година. В началото на месец юли на храма бяха дарени копия на 12-те чудотворни икони, като черквата в Големо село е една от малкото в Югозападна  България, които разполагат с цялата колекция на иконите на Св. Богородица.Сред тях са иконите на „ Св Богородица Осеновица“ , покровителка на Рилския манастир, „Св Богородица Бачковска“, „Св. Богородица Троянска Троеручица“, „Лопушанска“, „Поръчителка за грешните“, „Всецарица“, „Умиление“, „Златна Ябълка“, „Смекчаване на злите сърца“, „Врачешка“, „Рилска“, Света Богородица – „Аз съм с вас и никой не ще да устои срещу вас“, както и Св. Богородица – „Неувяхващ цвят“.

Кметът на Големо село Васил Васев поясни, че дарението на иконите е от Виолета Черешарова, която всячески помага на черквата.

Славата на чудотворните икони на Пресвета Богоридца се разнася на надлъж и нашир, защото непрекъснато е дарявала изцеление на миряните отправили молитва за помощ към нея: болни се изцеряват, прокажени очистват, неми-проговарят, а сакати прохождат. Следващата година на 2 юли ще бъде отслужена празнична служба, когато според църковния календар черквата почита Полагането на честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна.