ДупницаНачало

Почетоха паметта на загиналите дупничани при бомбардировките на 4- ти януари 1944 година

Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цвет, в Дупница бяха почетени загиналите при бомбардировките в града на 4- ти януари 1944 година. Така пред паметната плоча на загиналите до Дома на Техниката, музейните работници в Дупница,свещеници, представители на НЧ „Ген. Георги Тодоров“ , представители на Общински съвет- Дупница, кметът Методи Чимев, общински служители и малцина граждани почетоха паметта на убитите дупничани.
Преди 76 години на този ден по обяд Дупница е бомбардирана от 27 самолети на англо- американската коалиция. Целта е била София, но гъста мъгла я спасява през този ден и над 150 бомби се изсипват над Дупница. Градът и жителите първи в страната изпитват удара на войната. Загиват над 60 човека, ранените са над 50, разрушени са множество сгради. В паниката си, само с дрехите на гърба си масово хората от града търгват към м.“Дренски рид“ , за да се спасят, някои от тях умират от премръзване.
След бомбите, останки остават от Земеделската банка, пощата, ОУ „Евлоги Георгиев”, Военната болница, десетки домове и сгради. Вечерта в Дупница пристигат царица Йоанна и Софийският митрополит Стефан, които посещават настанените в болницата пострадали. На следващия ден те участват в опелото в двора на черквата “Св. Георги”. Дупница е била вторият град по жертви.
Преди няколко години дупнишкият краевед Иван Хаджийски посочва имената и броя на всички загинали на този ден.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments