НачалоСапарева Баня

Предстои основен ремонт на фонтана пред сградата на Община Сапарева баня

Община Сапарева баня обяви обществена поръчка за ремонт на фонтана пред сградата на администрацията. Прогнозната стойност за всички дейности, в т.ч подмяна на облицовка, водни елементи, помпи и облагородяване на пространството около фонтана е 511 278 лв. с ДДС , като това са собствени средства от бюджета на Общината.
Сегашният вид на водната каскада е меко казано плачевен, а намерението за ремонт бе коментирано многократно през годините от общинското ръководство. Съществуващият фонтан е с компрометирана стоманобетонова конструкция- което е довело до компрометиране и на хидроизолацията и облицовките. Тръбната разводка за водни ефекти е корозирала и има течове. Оборудването в помпеното помещение-помпи, датчици и др., е изцяло амортизирано. Липсва филтрираща система за водата.С оглед постигане на съвременна функция и визия на фонтана, ведно с прилежащите му съоръжения се изисква реконструкция и модернизацията им. Ще се направи изцяло нова облицовка от гранит на фонтана, ново обзавеждане и оборудване: нови дюзи, осветление със синхронизирано управление, нова помпена група с динамично управление, филтрираща система, система за дезинфекция на водата и др., необходими за правилното функциониране на фонтана. Поръчката включва и изработване на архитектурен художествен елемент от неръждаема стомана, постамента във фонтана ще бъде демонтиран. Предвидено е да има и система за синхронизирана работа на водни ефекти и осветление по музикална хореография. Срокът за извършването на ремонтните дейности ще бъде по предложение на участника, но не трябва да бъде по-дълъг от 90 календарни дни. Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие в процедурата е до 6 април включително.
Ремонтът и реконструкцията ще допринесе за подобряване, обновяване и доразвиване на съществуващите туристически атракции в община Сапарева Баня, се посочва в документацията на обществената поръчка.
Иначе проектът на новия фонтан е готов още от преди години. Няколко неуспешни опита бяха направени от Общината за кандидатстване по програми и проекти за финансиране на ремонта.

 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments