Предстои основен ремонт на фонтана пред сградата на Община Сапарева баня

Община Сапарева баня обяви обществена поръчка за ремонт на фонтана пред сградата на администрацията. Прогнозната стойност за всички дейности, в т.ч подмяна на облицовка, водни елементи, помпи и облагородяване на пространството около фонтана е 511 278 лв. с ДДС , като това са собствени средства от бюджета на Общината.
Сегашният вид на водната каскада е меко казано плачевен, а намерението за ремонт бе коментирано многократно през годините от общинското ръководство. Съществуващият фонтан е с компрометирана стоманобетонова конструкция- което е довело до компрометиране и на хидроизолацията и облицовките. Тръбната разводка за водни ефекти е корозирала и има течове. Оборудването в помпеното помещение-помпи, датчици и др., е изцяло амортизирано. Липсва филтрираща система за водата.С оглед постигане на съвременна функция и визия на фонтана, ведно с прилежащите му съоръжения се изисква реконструкция и модернизацията им. Ще се направи изцяло нова облицовка от гранит на фонтана, ново обзавеждане и оборудване: нови дюзи, осветление със синхронизирано управление, нова помпена група с динамично управление, филтрираща система, система за дезинфекция на водата и др., необходими за правилното функциониране на фонтана. Поръчката включва и изработване на архитектурен художествен елемент от неръждаема стомана, постамента във фонтана ще бъде демонтиран. Предвидено е да има и система за синхронизирана работа на водни ефекти и осветление по музикална хореография. Срокът за извършването на ремонтните дейности ще бъде по предложение на участника, но не трябва да бъде по-дълъг от 90 календарни дни. Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие в процедурата е до 6 април включително.
Ремонтът и реконструкцията ще допринесе за подобряване, обновяване и доразвиване на съществуващите туристически атракции в община Сапарева Баня, се посочва в документацията на обществената поръчка.
Иначе проектът на новия фонтан е готов още от преди години. Няколко неуспешни опита бяха направени от Общината за кандидатстване по програми и проекти за финансиране на ремонта.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments