Проблеми на пазара в Дупница

Кампанията за продажба на грозде се оказа сериозен проблем пред търговците, хората живеещите в блоковете там и община Дупница. Причината – липса на подходящо място за разполагане на продукцията.

Години наред по това време на годината се създава един и същи проблем на пазара в Дупница, кампанията за продажба на грозде и зеле.

Живеещите в блоковете при пазара са недоволни заради шума, заетите от продавачи на грозде и зеле паркинги и свободни площи, осите и задръстванията. Тази година освен жалби и сигнали до община Дупница подават и до други институции. Следват проверки и разпореждане от страна на община Дупница към търговците – могат да останат да продават грозде само до края на седмицата. Това се случва в разгара на кампанията, което според търговците ще им нанесе сериозни загуби, тъй като някои от тях вече са капарирали по големи количества, за които сега се оказва, че ще трябва да търсят нов пазар. Търговци коментираха, че хората, които живеят в района на пазара са прави, но от друга страна общината по никакъв начин не е намерила подходящо място, така, че да е удобно за продажба на сезонната продукция и вината не е в търговците, които пък си плащат наем за ползване на терена.

Потърсихме за коментар зам.кмета на община Дупница Крум Милев, който да каже кога и как може да бъде разрешен проблема. Той обясни, че миналата седмица са провели среща както с търговците, така и с живущите в квартала.

Крум Милев съобщи, че са в процес на търсене на терен, за да бъде обособен пазар съобразен със законовите изисквания и от следващата година подобни проблеми да няма. Най-вероятно ще бъде приспособен бившия животински пазар, предстои такава докладна да бъде входирана за разглеждане на заседание на ОбС, за да стартират процедурите.

След гроздето идва ред на продажбата на зеле, което също създава напрежение. Милев обясни, че са определили терен и той ще се ползва от понеделник. Търговците ще могат да разположат продукцията зад промишления пазар. „Ангажираме се догодина да имаме друг терен и да разрешим проблема“ уверява Милева.