ДупницаНачало

Протест на търговци от ГУМ заради търговете

Провеждането на търговете в ГУМ Дупница разбуни духовете сред търговците в най-големия магазин в града.

Около 30 търговци от ГУМ Дупница се събраха на пл. „Свобода“ с искане да бъдат анулирани провежданите в момента търгове за щандове на първи етаж в ГУМ. Възраженията им са, че един човек участва във всички търгове и завишава изкуствено според търговците, наемната цена. Така за щандове, за които досега се е плащало около 500 лв. месечен наем, сега сумата е стигнала и до 1200 лв.

Търговци коментираха, че един от участниците е имал схема на разпределението на щандовете, на тях такава била отказана. Те са се запознали, но само на място в администрацията на ГУМ. Управителят Цветанка Вуковска заяви, че този документ е бил на разположение на всички, но не е давано копие на никои. На един от търговете, на който присъствахме въпросният участник ни показа схема, която сам е скицирал, но не е копие от документа. Освен това той обясни, че участва в повече търгове, за да осигури комфорт за собствената си фирма, за да може да избере най-подходящия за него щанд.

Търговците, които са недоволни от процедурата ще сезират институциите, търсейки правата си.

На един от търговете днес например, при начална наемна цена от 348,50 лв. за малко над 20 кв.м. крайната цена достигна 1237,43 лв.

След края на всеки търг комисията, която провежда процедурата дава възможност на участниците ако имат възражения да ги кажат, такива досега не е имало заяви Милен Попов, юрист на ОбС Дупница.

Търговците потърсиха председателят на ОбС Костадин Костадинов с искане търговете да бъдат анулирани заради опасения, че процедурата е опорочена. Костадинов обясни, че ще сезира комисията за тези сигнали и ще бъде анализирана ситуацията. Ако няма законови нарушения няма причина търговете да се анулират. Иначе Закона не позволява продължаване на договорите с анекси, задължително е провеждането на търгове.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments