ДупницаНачало

ПСС- отряд Дупница пред поредна пречка относно ползването на новоизградената база в района на Седемте рилски езера

В хода на силния летен сезон в планината, туристите запътили се към Седемете рилски езера или този дял на Рила планина се увеличават значително. Въпреки по-големия туристопоток, летният сезон за дупнишките планински спасители поне за момента е спокоен от към акции.
С изключение на една спасителна операция и няколко леки инциденти, сериозни случаи за сега нямаме.“ Това коментира Божидар Джокин, щатен планински спасител към ПСС при БЧК – отряд Дупница.
Спасителите обаче остават в готовност във всеки един момент, особено през предстоящия август, една от причините е съборът на Бялото братство, който освен последователи на учителя Петър Дънов привлича и множество любопитни туристи.
Отрядът на ПСС Дупница обаче е изправен пред поредна пречка относно ползването на новоизградената база в района на Седемте рилски езерата. По последна информация се оказало, че има съществени документални неточности касаещи съвместното ползване на сградата между ПСС при БЧК и дирекцията на „Национален парк Рила“, която е възложител на обекта. Чисто законово това не би могло да се направи по този начин, а именно само с подписването на договор между двете страни за безвъзмездно ползване на помещенията за нуждите на ПСС при БЧК. От екоминистерството посочили, че ДирекцияНП Рила“ е тяхно подразделение – съответно държавна структура, а БЧК- неправителствена организация. Сега казусът е в ръцете на юристи, а предвид политическата обстановка в страната, евентуалното решение може да се забави.
Въпреки че документацията за базата или т.нар. Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“ е преминала през десетки, ако не и повече бюра и администрации и започна да се строи преди 2 години, и то с ясно предназначение за ползване и от кого, поредното забавяне е факт. Вероятността, при която дупнишките спасители няма законово да могат да ползват помещенията си в базата и този сезон е огромна.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments