Начало

Разхлабване на мерките в област Кюстендил

Плановият прием на пациенти и плановите операции в лечебните заведения на територията на област Кюстендил ще бъдат възобновени от 00:00 ч. на 18.02.2022 г., реши Областният оперативен щаб към Областна администрация-Кюстендил, по време на онлайн заседаниe, свикано от областния управител Катя Димитрова.

Ограниченията в работното време на игрални зали, казина и заведения за хранене и развлечения, от 5:00 до 22:00 ч. , при спазване на подхода за „зелен сертификат“, също се отменят, считано от 00:00 ч., на 18.02.2022 г.

Причина за облекчаване на противоепидемичните мерки е отчетеното намаление в броя на случаите на COVID-19 за последната седмица, както и в тежестта на протичане на установените случаи. Броят на хоспитализираните пациенти е намалял наполовина, за периода от 27.01.2022 г. до момента, отчетоха от Областния оперативен щаб за борба с COVID-19.

Забраната за свиждания в лечебните заведения ще остане в сила. Учениците също ще продължат обучението си, както през последната седмица – при спазване на правилото за присъствен образователен процес за 50% от паралелките от 5-и до 12-и клас, с въведена ежеседмична ротация. За периода 21.02.2022 г. – 25.02.2022 г., присъствено ще се обучават учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и 5, 7, 10 и 12 клас. Онлайн ще бъде обучението за учениците от 6, 8, 9 и 11 клас.

Остава в сила забраната за провеждане на присъствени групови занятия с деца в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове, и школи, организирани от юридически и физически лица. В сила продължава да бъде и забраната за провеждане в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи, с изключение на Областните кръгове на националните олимпиади и/или състезания при спазване на определени противоепидемични условия. 

Посещенията на непълнолетни лица в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и други, без придружител, ще останат забранени.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments