ДупницаНачало

Разширяват обхвата на “синя зона”?

Изменение на обхвата на синя зона предлага кмета на община Дупница. Проекта е публикуван на сайта на община Дупница за обсъждане. Очаква се да бъде гласувано от ОбС на септемврийската сесия. Според предложението разширяването на обхвата касае зони около Спортната зала, с което ще бъдат оформени 75 нови паркоместа. „Хаотичното паркиране в района около Спортната зала и ул. „Христо Ботев“ налага въвеждането на режим кратковременно платено паркиране. Приходящите автомобили, опитвайки се да избегнат обхвата на „синя зона“ паркират на терена зад и около Спортната зала и активните ленти на пътното платно на ул. „Христо Ботев“ като задръстват участъци от движението. В района има и действаща таксиметрова стоянка. Идентична е ситуацията и с ул. „Княз Борис I” от кръстовището с ул. „Андон Величков“ до кръстовището с ул. III Гвардейски полк“ се посочва в мотивите на кмета на общината. Ако ОбС гласува разширяването на обхвата на синята зона, реално ще се въведе платено паркиране зад Спортната зала, както и на скоро асфалтираната уличка между залата и реката, както и по улици „Княз Борис I” и „Христо Ботев“.

Промяната на обхвата на „синя зона“ ще доведе до разширяване дейността на общинското предприятие „Паркинги и гаражи“. Паркирането в разширявания район ще бъде организирано и съобразено с правилата, действащи в обхвата на „синя зона“. С разширяване на обхвата на действие на зоната за кратковременно паркиране се очаква и приходите на предприятието да бъдат завишени с около 36 000 лв. годишно, като сумата е прогнозна, тъй като към този момент не може да се предвиди колко автомобила ще използват новите участъци.

Ще бъдат необходими допълнителни финансови средства за полагане на хоризонтална и вертикална маркировка, разходите обаче са минимални и няма да повлияят на бюджета на предприятието. Предвижда се още назначаване на двама инкасатори, като към този момент основната заплата на един инкасатор е 800 лв., което означава, че необходимата сума за две лица на годишна база ще бъде 19 200 лв.  Ако измененията бъдат приети то те ще влязат в сила от 1 октомври тази година.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments