Регионалното депо в Перник няма да приеме битовите отпадъци на други 4 общини от Югозападна България

Решението, Регионалното депо в Перник да не приема битовите отпадъци на 4 общини, включително и Дупница, на кметовете на общините от област Перник е взето на работна среща днес. Това става ясно от прессъобщение публикувано на сайта на община Перник.
Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за област Перник не е приело предложението за сключване на договор за временно депониране на битови отпадъци, генерирани от територията на част от общините на сдружението РСУО „РИЛА ЕКО“ , което включва Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, както и на Община Кюстендил.
„Мотивите за отказа са, че Регионалното депо за битови отпадъци в Перник има вместимост 185 000 тона, които трябва да поемат боклука на всички общини от региона за срок от 5 години. В получените писма не се пояснява каква е продължителността на периода, в който другите общини имат нужда битовите им отпадъци да се сепарират и депонират. В част от тези общини текат съдебни дела, които възпрепятстват изграждането на такива депа. Следващият мотив е, че сепариращата инсталация в депото в Перник е изчислена така, че да обработва около 37 000 тона годишно. Ние като сдружение нямаме проектна готовност и яснота за финансирането на втора клетка, с която да продължи депонирането на отпадъците от нашата област“, е заявила пред журналисти кметът на Перник Вяра Церовска.
Тя е пояснила, че от направена проверка е видно, че част от общините, които се обръщат за помощ към Перник, имат големи задължения към РИОСВ.
„Възниква въпросът как те ще се справят с последващите си отчисления, които ще се превърнат в задължения и на Община Перник, ако те депонират отпадъците си тук“, заявява кметът на Перник и допълва, че следващият аргумент е предстоящата рекултивация на старите депа във всички общини на местното сдружение.
„Това е период, в който местните общини ще депонират повече отпадъци в Регионалното депо. Ние разбираме големия проблем на кметовете на другите 4 общини и предизвикателството, пред което са изправени, но не можем да си позволим да отворим Регионалното депо за техния отпадък“, казва още градоначалникът. Тя е била категорична , че основният проблем трябва да бъде решен от Министерство на околната среда и водите, което да се намеси с ясно становище за ускоряване на процесите по места така, че общините да отговорят на условията, налагани от Европейската комисия и да не търпят санкции.