Гоце ДелчевНачалоОбщество

Редовните пушачи на канабис „са почти три пъти по-склонни към насилие“, сочи изследване

Научната статия „Връзка между употребата на канабис и физическото насилие сред младежите: мета-аналитично проучване“ е публикувана в Американското списание по психиатрия (The American Journal of Psychiatry) на 27 май 2020 г. – https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2020.19101008

–          Изследване, обхванало 300 000 тийнейджъри и младежи сочи, че употребата на канабис променя мозъка

–          Зависими, които са се отказали от дрогата,  могат да имат проблеми със сдържането на гнева си

–          Според експертите, връзката между употребата на канабис и насилието е „занемарена зона“ в изследванията

Хората, които редовно пушат канабис, са три пъти по-склонни да извършат насилие, спрямо тези, които не употребяват наркотици, сочи ново изследване.

Учените,  които са включили почти 300 000 тийнейджъри и младежи смятат, че продължителната употреба на канабис, дълбоко променя мозъка, като контролът на гнева става все по-труден.

Психиатърът професор сър Робин Мъри, водещ световен експерт по неврологично въздействие на наркотика заяви, че връзката между употребата на канабиса и насилието е била „занемарена зона“.

Коментирайки резултатите от проучването, той казва: „За онези от нас, които следят научната литература или често се виждат с пациенти, които редовно употребяват канабис, това не е изненада. Въпреки това, изследването може да е изненада за мнозина, които смятат, че канабисът повишава настроението и в никакъв случай не се свързва с агресията.“

Във Великобритания през последните години има редица брутални убийства, свързани с употребата на канабис.

По някои дела, адвокати пледират, че извършителите не трябва да се считат виновни за извършване на убийство, защото те страдат от психоза,  ментално състояние, което се изостря при пушене на силен канабис.

Сред убийците е Феми Нандап, който през декември 2015 г. е намушкал Джероен Енсинк, експерт по обществено здраве пред дома му в Северен Лондон.

41-годишният Енсинк  излязъл да изпрати пощенски картички със съобщение, че съпругата му Надя е родила дъщеря им.

Съдебният психиатър д-р Самрат Сенгупта, от болница Броудмур, казва, че продължителното пушенето на канабис от студента е предизвикало генетично психотично заболяване.

Нандап, тогава на 23 годишна възраст, е настанен в болница, след като признава за убийството.

Изследователите са решили да проучат 30 индивидуални случаи, имащи връзка между употребата на канабис и насилието, защото „научната литература показва, че канабисът може да доведе до насилствено поведение и агресия; но тази връзка е непоследователна“ – някои изследвания показват връзката, а други не.

Екипът от университета в Монреал, Канада, е открил, че при 26 от 30-те проучвания, има тенденция към по-високи нива на насилие сред употребяващите канабис.

Когато обединяват резултатите – изследвали са група от 296 815 тийнейджъри и хора под 30-годишна възраст, откриват, че при тези, които са на канабис, 2,15 пъти е по-голяма вероятността  да са извършили нарушение, свързано с насилие, в сравнение с останалите. А при закоравелите пушачи на марихуана в големи количества, рискът е 2,81 пъти по-голям.

В American Journal of Psychiatry, те казват: „Това проучване предполага, че употребата на канабис изглежда е допринасящ фактор за извършването на насилие“. Дори когато се отчетат различни житейски обстоятелства, като например употребяващите  канабис по-често  израстват в насилствена среда, те стигат до заключението, че „ефектът остава значителен“.

Позовавайки се на неврологични изследвания, те казват, че употребата на канабис през юношеството „може да доведе до влошаване на нервните структури, свързани с задръжките и търсенето на усещане“,  добавяйки: „Очаква се такива невронни дефицити да намалят способността на човек да потиска желанието си за насилствено действие и да повишат риска за развитие на антисоциално поведение в зряла възраст “.

Източник: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8395555/People-regularly-smoke-cannabis-nearly-three-times-likely-violent-study-finds.html

 

Няма доказателства, че канабисът лекува болката от рак

 

Само равното съотношение на канабидиол (CBD) към тетрахидроканабинол (THC) е адекватно тествано и не успява да облекчи болката при пациенти с рак. Продуктите на канабиса, от цветовете на растението, изолирани канабиноиди или синтетични канабиноиди, все повече се използват като лекарство, особено при лечение на ракови заболявания. Но в подкрепа на много от тези практики липсват сигурни данни. Няма доказателства за ефекта, на който и да е канабиноид (активните химикали в медицинския канабис) върху болката, в следствие на рака. Има доказателства, че продукт, съдържащ равно съотношение на канабидиол (CBD) към тетрахидроканабинол (THC), който се явява психоактивната съставка на марихуаната, не намалява свързаната с рака болка в сравнение с плацебо и че комбинираното лечение с CBD:THC може да доведе до повече странични ефекти. Учени наскоро са публикували систематичен преглед на литература в BMJ Supportive & Palliative Care (Cannabinoids for adult cancer-related pain: systematic review and meta-analysis, https://spcare.bmj.com/content/10/1/14), който анализира данните от пет наскоро публикувани прецизни проучвания, оценяващи ефекта на канабиноидите против болката, свързана с рака. При никое от тях учените не успяват да намерят доказателства в подкрепа на положителните качества на канабиноидите като болкоуспокояващи. Нещо повече – стигат до заключение, че канабиноидите дори носят по-висок риск от нежелани последствия, най-често сънливост и замаяност, в сравнение с плацебо. Никой друг канабиноид, или комбинация от канабиноиди, не е проучен в изследване за болката при рак, така че няма данни за подобни въздействия. Следователно ефектът (и страничните ефекти) на други канабиноиди или комбинации в сравнение с плацебо или други лечения е неизвестен. Освен това систематичният преглед на литературата търси само проучвания за болката от рака. Прегледът не оценява употребата на канабиноиди за други типове въздействия, като липса на апетит, при пациенти с рак. Националният здравен институт на Великобритания (NICE) предоставя списък на продукти на основата на канабис, подкрепени с доказателства за тяхната ефикасност. Леченията включват орално активния синтетичен канабиноид набилон, при неподатливост на химиотерапия, предизвикваща гадене и повръщане при възрастни; CBD/THC спрей за умерена или тежка спастичност при възрастни с множествена склероза; и канабидиол с лекарство, наречено клобазам за припадъци, свързани със синдрома на Ленокс-Гастаут и синдрома на Дравет. Когато пациентите с рак обмислят да приемат медицински канабис, първо задължително трябва да се консултират със своя здравен лекар. Въпреки това, има много одобрени, конвенционални аналгетици и други интервенции, които обикновено се използват за контролиране на раковата болка, преминали са клинични изпитания и са показали, че са от полза.

Въз основа на съществуващите до момента доказателства, не може да се заключи категорично, че канабиноидите играят роля на болкоуспокояващи при рак и Националният здравен институт на Великобритания не препоръчва канабиноиди за хронично облекчаване на болката. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разберат обезболяващите и страничните ефекти на различни канабиноиди или комбинации от канабиноиди.

По материали от https://www.the-scientist.com/critic-at-large/opinion-we-still-lack-evidence-that-cannabis-treats-cancer-pain-67335

 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments