Бобов ДолДупницаНачалоСапарева Баня

Рестарт на МИГ “Разметаница”

Община Дупница съвместно с община Бобов дол рестартира идеята за дейността на МИГ Разметаница. Това обяви председателя на ОбС Дупница Костадин Костадинов. Местната инициативна група се създава с идеята да работи предимно в областта на Програмата за развитие на селските райони. Новото към МИГ Разметаница е, че ще бъде включена и община Сапарева баня обяви Костадинов. Това обаче налага ново преучредяване на МИГ-а, което трябва да стане до септември месец. Общините Сапарева баня и Бобов дол участват изцяло града и селата, а за община Дупница в групата са включени само селата в общината, без града, тъй като той не е допустим по Програмата за развитие на селските райони.

Участието в тази група ще даде достъп до европейско финансиране в размер между 2 и 3 млн.лв., които могат да влязат в дупнишките села“ обясни Костадинов. „В дух на прозрачност търсим участници в общото събрание и Управителния съвет от страна на община Дупница. Това могат да са граждани, фирми, регистрирани в някое от селата, представители на НПО, читалища, училища“ обясни Костадинов.

До края на месец май ще се набират предложения за включване в общото събрание и Управителния съвет. Те ще участват в разработването на стратегията на МИГ-а, след което ще участват и в одобрението на представените проекти.

Стратегията, която беше изработена преди години не е получила достатъчно точки и е останала в резервите, като една от причините е малкия брой население, което обхваща.

Самата стратегия е най-важната, тя обуславя кои проекти ще бъдат приоритетни в програмния период“ подчерат председателя на ОбС.

Всяка община ще определи приоритетите си и това ще влезе в стратегията за развитие. Програмата трябва да бъде отворена за кандидатстване от следващата година.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments