ДупницаНачало

Саморанци готови на протест ако изграждането на затвора започне преди решението на проблема с водата

Без конкретни решения завърши срещата в село Самораново, която беше свикана заради проблемите с водоподаването и изграждането на нов затвор в населеното място. Тя имаше по скоро информативен характер, на нея кметът на община Дупница обясни, че имат два проекта на обща стойност 11 млн.лв, за които обаче общината няма възможност да ги финансира. Проектите са за външно водозахранване и за подмяна на водопровода в селото. Чака се помощ от МРРБ и Министерство на правосъдието, като такава беше обещана от предишните министерства. Сега разговорите със служебното правителство се връщат в начална точка. „Бием камбаната и търсим помощ“ коментира кмета Методи Чимев.

Той припомни, че общината изтегли кредит от 1 млн.лв., с които средства се подменя част от водопровод в три села, включително и в с. Самораново.

Предстои среща следващата седмица, на която служебните министри да бъдат запознати с казуса. Жителите на Самораново са притеснени, че след изграждането на затвора, който е с капацитет 400 лишени от свобода и около 200 човека от системата, които ще се обучават в обучителния център, проблема с водата ще се задълбочи неимоверно много. Всъщност саморанци са готови и на протести ако се окаже, че строителството на затвора започне преди да се намери решение на проблема с водата. В момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител на обекта, а решението на проблема е далече.

Жителите на селото поискаха в договора да залегне клауза, че изграждането на затвора няма да започне преди решаване на казуса с водата. Областният управител Александър Пандурски, който присъства на срещата обясни, че няма как да се заложи такъв текст, тъй като това би било незаконно, но заяви, че се разчита на морала на политиците, които поемат ангажименти към хората.

абониране
Notify of
1 Comment
стари
най-нови most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vband
1 year ago

Само Венета Парцалева ако стане кметица ще реши проблема. Управлява фирма с хранителни добавки, цъфна и върза, та нас няма да ни оправи!