Световен ден на борба с ХИВ/СПИН

Три са случаите регистрирани в РЗИ Кюстендил от началото на годината.

В кампанията на РЗИ Кюстендил дупничани можеха да се изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН. „Все още има хора, които се притесняват да се изследват, а това е важно – каза Елена Андонова, началник отдел „Промоция на здраве и профилактика на болестите“.

Изследването може да се прави не само в кампаниите, които се организират, но и в РЗИ в Кюстендил.

Като част от кампанията беше и конкурса за колаж организиран от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни непълнолетни към община Дупница. „Основната цел на тази инициатива е свързана с насочване на вниманието и повишаване информираността на младите хора към методите на превенция“ каза Ценка Стоянова, секретар на местната комисия и допълни, че именно заради това е избрано и мотото на конкурса „СПИН – знанието предпазва“. Всички 20 творби са подредени на партера в сградата на община Дупница.

Първо място журито определи за работата на Мария Евлогиева, второ за Виктория Демиревска, трето за Лъчезар Христов. Дадени са и 5 поощрителни награди. „Надявам се да не губят искрата на инициативността и гражданската си позиция“ каза Стоянова.

А сред наградите, които осигури Местната комисия са слушалки с уеб камера, преносими колонки, енциклопедия и пъзел и др.