Гоце ДелчевКултураНачалоОбщество

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода.

Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души, живеещи без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Темата на Световния ден на водата тази година е свързана с ускоряване на промяната за решаване на кризата с питейната водата и канализацията. Недоброто управление на целия воден цикъл подкопава напредъка по всички основни глобални проблеми – от здравето до глада, от равенството между половете до работните места, от образованието до индустрията, от бедствията до мира. Още през 2015 г. светът се ангажира с Цел 6 за устойчиво развитие на Програмата за устойчиво развитие на ООН – обещание да се осигури достъпност, устойчиво управление на водите, чиста питейна вода и канализация за всички до 2030 г. В момента ние сме извън този път. Милиарди хора и безброй училища, бизнеси, здравни центрове, ферми и фабрики са засегнати, тъй като правата на хората за достъп до питейна вода и канализация не са изпълнени.

Конференцията на ООН за водата през 2023 г. е първото подобно събитие от 1977 г. насам. Това е възможност за света да се обедини около проблемите свързани с водата и да ускори промяната. По време на Конференцията е предвидено да се срещнат различни заинтересовани страни, които да се ангажират с нови партньорства и обещания, които ще доведат до бързи действия.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments