Гоце ДелчевНачалоОбщество

Служителите от българската държавна администрация отбелязват своя професионален празник днес, 23 юни

Също така 23 юни е Международен ден на SOS – детски селища, Международен ден на вдовиците и Международен олимпийски ден.

На 23 юни се отбелязва Международния ден на SOS – детски селища. Денят се чества от 2004 година, по повод годишнина от рождението на Херман Гмайнер, австрийски социален педагог, създател на проекта “SOS детски селища” за изоставени деца и сираци през 1949година. Въз основа на концепцията на SOS – детски селища, организацията действа като пионер на семейния подход в дългосрочната грижа за осиротели и изоставени деца.

23 юни е и Международен ден на вдовиците, който се отбелязва от 2011 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 22 декември 2010 г . Инициативата е от 2005 г.и е подета от благотворителната фондация „Лумба”, създадена през юни 1997 г. в Лондон, Великобритания. Майката на Радж Лумба овдовява на днешната дата през 1956 година и сама отглежда и възпитава седемте си деца. Създаването на Международен ден на вдовициите е признание към нея и усилията й да се справи с трудната ситуация. А целта на индийското семейство Радж и Веена Лумба е да се обърне внимание на обществото върху социалното положение на вдовиците и техните деца, за да се облекчи поне малко тежкото положение, в което са изпаднали семействата им.

Също така днес е празник и на държавната администрация и Международен олимпийски ден. През 2002 г. ООН обявява тази дата за Международен ден на държавната служба и призовава държавите членки да организират специални събития за открояване на приноса на държавната служба в процеса на развитие. България се присъединява към тази инициатива през 2006 г., когато с решение на Министерския съвет 23 юни става Ден на служителя в държавната администрация.

На 23 юни е и Международният олимпийски ден. На тази дата през 1894 в Сорбоната в Париж на Първия олимпийски конгрес се ражда идеята за организиране и провеждане на първите Съвременни Олимпийски игри в Атина и за създаването на Международен олимпийски комитет. Международният олимпийски ден, 23 юни, се чества с от януари 1948 година.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments