/снимки/В Дупница почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Ученици, общественици, политици и граждани поднесоха венци и цветя, и преклониха глава в знак на признателност към героите дали живота си за свободата на България. Специална програма бяха подготвили учениците от ПГ „Христо Ботев“ в Дупница. „Втори юни. Отново коленичим близо до земята, родила хиляди герои, пропита с кръвта им и пазеща спомена за тях, защото вярваме, че тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ каза в словото си директорът на гимназията Геновева Ризова.

През тази учебна година учениците на ПГ „Христо Ботев“ са представили достойно училището, града и родителите си. В навечерието на 24 май, началникът на РУО Радостина Новакова е връчила почетна грамота на гимназията за второ място по класирани ученици в областните олимпиади в област Кюстендил.

Цветя на паметника поднесоха и много деца. Те рецитираха стихчета и пяха песни. Най-атрактивно обаче беше представянето на 6 годишния Йордан Бонев, който беше облечен като революционер. Заедно с него беше дядо му, също Йордан Бонев, бивш военен. Дядото разказа, че от известно време внукът му изключително много се вълнува от българската история.