(Снимки)Магическият Смоличански водопад

Въпреки прогнозите за лошо време група туристи от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил се отправи към китното село Смоличано. Както винаги имаше за всекиго по нещо: древни паметници, светилища и извори, християнски оброчища, храмове и манастир, паметници на българската бойна слава, местна архитектура и легенди, партизански паметници, чешми, водопади, вековни дървета, природа, интересни срещи с нови хора … И разбира се приятна компания …

Водите на 2 карстови извора, образуват водопада “Света Ана”, където бе и първата ни спирка.  Съгласно легендата, произхода на двата извора е свързан с трагичната съдба на единствената, тачена и уважавана между деветте си братя и сестри Яна. От завист обаче, най старата снаха Павлевица приписвала на зълва си Яна най- страшни за времето си обвинения – изпуснала да изтечат девет бъчви с вино и десета с люта ракия, че влязла в девет яхъра и убила девет, десет коня. Братовата обич към единствената сестра Яна въпреки, обаче страшните обвинения останала непреклонна. Злобата на Павлевица надделяла и над майчините и чувства. За да обвини пък зълва си, убива мъжкото си дете. Едва тогава бащините чувства надвиват над братовите  и Яна била разсечена на четири дела и разхвърляна на четири страни. Там  гдето паднали Янините руси коси ,там изврели два студени кладенеца, четем за легендата в сайта на община Невестино.В непосредствена близост до изворите, през 1966 година е изградена хубава чешма, с 12 чучура, която е известна с чудотворните си води. Недалеч от нея извисяват снага три грамадни ореха. Най – големият от тях е висок около 23 м.
Красотата на района се допълва и от вековния цер извисяващ се на около 22 м. височина. Любителите на археологическите ценности също имаха какво да видят в околностите на селото.Останки от късноантичен крепостен зид личат на рида, на около 1 км. източно под Бачовска махала, на левият бряг на р.Елешница. Подобни останки – от античен некропол има в местн. ”Побиен камък”,  от късноантична гробница в местността “Димкови воденици” и пр.

За накрая бяхме оставили да разгледаме историко етнографския музей в село Ваксево. Всички останаха приятно изненадани от богатата колекция и гостоприемното посрещане.

За съжаление много малко българи не само, че не знаят, но и не са посетили този богат на забележителности край. А той си заслужава“, споделиха туристите.