Снимки/Националната програма за безплатно саниране, единствена алтернатива за жителите на улица „Св. Иван Рилски“ 94 в Дупница

Фасадата на 70 годишен блок на улица „Св. Иван Рилски“ 94 в Дупница се руши със всеки изминал ден. От блока пада мазилка, на места се виждат тухлите, а пространството около блока е потенциално опасно за преминаващите пешеходци. В жилищната кооперация живеят не малко хора от третата възраст, и не могат да отделят пари от пенсията си за ремонт на блока. Затова единствената алтернатива пред тях е Националната програма „Енергийна ефективност“, чрез която безплатно може да бъде санирана жилищната им кооперация. Хората твърдят, че са подали документи за саниране, и вече са одобрени от Областна администрация Кюстендил, поясни Жоржета Тричкова.Живеещите в блока се надяват, че блока им ще бъде саниран по националната програма, и настояват отговорните институции да им обърнат внимание, защото жилищната кооперация е в окаяно състояние.

Заместник кмета на Община Дупница Красимир Георгиев информира, че все още няма яснота за одобрените по документи блокове. Изчакват се допълнителни указания и разпоредби от строителното министерство. При подновяването на процедурата и повторното стартиране на програмата, Община Дупница ще предприеме всички необходими мерки за да защити интересите на хората подали документи, за безплатно саниране по Националната програма „Енергийна ефективност“.