ДупницаНачало

Специализирания наказателен съд ще решава за мерките на задържаните за цигари без бандерол в Дупница

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми 4 лица за участие в организирана престъпна група за държане на акцизни стоки – цигари без бандерол, и разпространението им предимно на територията на областите Благоевград и Кюстендил (престъпления по чл. 321 и чл. 234, ал. 2 от НК).

Четиримата обвинени са задържани на 31.05.2022 г. и 01.06. 2022 г. при специализирана полицейска операция на служители от сектор БОП-Благоевград под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

В хода на действията по разследването са извършени 21 претърсвания на адреси и автомобили и лични обиски. Иззети са 9760 кутии с цигари от марките „Роял блу“, „Уинстер класик“, „Май смокинг“, „Марк1“, Колд Маунт“ и „Норт“, 11 мобилни апарата и СИМ карти, 16 890 евро, 64 920 лева.

Разпитани са голям брой свидетели, повечето от които пред съдия.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2019 г. Нелегалните цигари осигурявал ръководителят на групата. Той ги разпределял на участниците, които от своя страна ги продавали на стекове. Установява се произходът на нелегалната стока.

С постановления на наблюдаващия прокурор двама от обвинените, в т.ч. ръководителят на групата, са задържани за срок до 72 часа. Днес, 02.06.2022 г., за тях ще бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На другите двама привлечени са определени мерки за процесуална принуда „парична гаранция“ и „подписка“.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments