Бобов ДолДупницаНачало

Спешно заседание на ОбС Бобов дол заради ТЕЦ “Бобов дол”

На спешно заседание се събра ОбС Бобов дол, за да вземе решение за подкрепа на ТЕЦ „Бобов дол“, които са заплашени от затваряне. Причината е, че ТЕЦ-а е зависим от ТЕЦ „Брикел“, за който имаше заповед да бъде затворен. Това засега няма да се случи, тъй като има обжалвания в Административния съд в Стара Загора. Кметът Елза Величкова изрази своите притеснения от евентуално закриване на централата, която осигурява прехраната на 102 човека от общината. „След затваряне на мините 3000 човека останаха без работа, не искам още 102 -ма да са без работа. Това ще повлече след себе си и затварянето на открития рудник, където работят още 300 човека. Искам да запазим хората в Бобов дол, а не на 15 септември да се чудим как да направим паралелки, не искам Бобов дол да се обезлюдява“ коментира Величкова.

Изпълнителният директор инж. Любомир Спасов обясни, че те са пряко зависи от дейността на „Брикел“. „Около 40 % от въглищния микс е от обогатено гориво от ТЕЦ „Брикел““ обясни Спасов. Той допълни, че ако се затвори ТЕЦ-а, то той остава затворен завинаги. „Едно такова предприятие, за да остане в готовност за работа трябва да се консервира, а това е скъпо, освен това трябва да се запазят работниците. Не може да вземем хора наети от борсата, това е специфична работа, а служителите ни са специалисти, обучавани с години“ заяви още той.

Пред Спасов беше поставен въпроса със запрашеността на въздуха. Необходимостта от предприемане на мерки бяха посочени от кмета на общината Елза Величкова, но и от общинският съветник Юлиян Божанов и кметския наместник на Мало село, Сашко Александров. По отношение на този въпрос Спасов обясни, че са направени подобрения в тази посока и увери, че продължават да вземат мерки. „Тази пролет е направен зелен пояс от около 1000 дървета на границата между централата и селото. Направена е оросителна система, която е по по-високите места, пак от към границата със селото, която система успява да улови праха и да го утаи, освен това на багера, който подава въглища към котлите също е монтирано специално водно оръдие“ обясни Спасов и покани Юлиян Божанов да се увери на място какво е направено.

ОбС създаде временна комисия, която да изготви декларация в подкрепа на ТЕЦ „Бобов дол“. Председател на комисията ще бъде Красимир Чаврагански. По предложение на Валери Радлев, местните парламентаристи упълномощиха кмета Елза Величкова и председателя на ОбС Елеонора Христова да проведат среща с колегите им в Дупница за обща позиция, тъй като над 600 човека от община Дупница работят там. Общо в централата работят 920 човека от 10 общини.

 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments